Nyhetsbrev (januari)

I årets första nyhetsbrev informeras bland annat om NOD:s nya ordförande, det nya tillskottet i civilsamhällesparten och den senaste lägesbilden om civilsamhällets erfarenheter av bankväsendet.  

NOD (1)

David Samuelsson – ny ordförande för NOD 

I december 2022 meddelades att Hannah Kroksson avgår som ordförande för NOD. Från och med januari 2023 tar David Samuelsson över uppdraget. 

– Jag kliver på uppdraget med stor ödmjukhet. NOD har byggts upp genom en mångårig process och den vill jag fortsätta, berättar Samuelsson i en intervju med NOD. 

Läs intervjun här. 

Lägesbild: civilsamhällets erfarenheter av bankväsendet 

Att civilsamhällets organisationer stöter på problem i relation till bankväsendet är ett tema som diskuteras i många olika sammanhang och som tycks vara en källa till omfattande frustration hos delar av civilsamhället.

I en ny lägesbild av NOD undersöks frågan om civilsamhällets erfarenheter av bankväsendet närmre.

Till lägesbilden. 

NOD:s civilsamhällespart växer 

I januari har ytterligare en organisation välkomnats till NOD:s civilsamhällespart –SAMS (Samarbete för människor i sorg). Organisationen blir den 19:e i ordningen att stärka upp civilsamhällets intressen i samverkan med regeringen.   

– Genom att ansluta oss till NOD får vi möjlighet att finnas i ett sammanhang med en lång rad viktiga organisationer, konstaterar organisationens ordförande Kjell Westerlund.

Läs mer.

”Vi fick med oss så många bra och viktiga synpunkter”

Den 7 december 2022 höll NOD och Migrationsverket ett samråd med civilsamhället om hur utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden kan underlättas. 

Sara Knutsson, samordnare för Migrationsverkets jämställdhetsintegrering, var med och arrangerade samrådet. I en intervjun med NOD berättar hon om varför samrådet genomfördes och vad hon tar med sig från det.

Till intervjun. 

Civila samhället i samhället – utbildning av MUCF

Utbildningen Civila samhället i samhället vänder sig till verksamma inom offentlig sektor eller civilsamhälle som vill ha mer kunskap om civilsamhället och samverkan mellan civilsamhället och det offentliga.

Arrangör är Marie Cederschiöld högskola i samarbete med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Utbildningen omfattar 7,5 högskolepoäng.

Läs mer och anmäl dig. 

Slutrapport från NOD:s följeforskning

Mellan 2019-2022 har forskare från Luleå Tekniska Universitet och Stockholms Universitet följt och utvärderat NOD:s arbete. Nu publiceras slutrapporten.

Läs mer. 

Fler ges möjlighet att höras i Almedalen 

Nu satsar arrangörerna bakom Almedalsveckan på att fler ska få komma till tals under årets arrangemang. 

Därför skapas en scen för evenemang skapade av organisationer som vanligtvis inte har möjlighet att delta på samma premisser som andra. 

Alla är välkomna att ansöka om att medverka. De krav som ställs är att de röster som vanligtvis inte kommer till tals i Almedalen ska få möjlighet att fylla luften i år.

Läs mer. 

NOD på Forum Jämställdhet

Den 7-8 februari deltar NOD på Forum Jämställdhet som i år hålls i Malmö. 
Kom och prata med oss vid monter 10! 

Läs mer om forumet här. 

Vill du ha nyhetsbrevet direkt i din inkorg? Följ denna länk.