”Vi hoppas att vi med det här temat kan bidra till kunskapsutjämning och till att sänka trösklarna för påverkansarbete i EU-frågor.”

Efter några månaders inriktat fokus på hållbar omstart och Agenda 2030 går nu NOD in i en fokusmånad på temat ”EU och civilsamhället”. I den här krönikan reflekterar NOD:s kanslichef Karin Neuhaus över ett lärorikt hållbarhetsfokus och berättar mer om varför EU-temat är angeläget för civilsamhället.

Karin Neuhaus – foto Jannica Honey

I våras, när vaccinationerna kom igång och pandemin sakta började klinga av, valde vi på NOD att, som många andra, lyfta blicken och fokusera på omstarten och hur den skulle kunna bli hållbar. Så här några månader senare är vi möjligen i det som kan definieras som just omstartsläge. Sakta men säkert återtar vi sådant som är gammalt och vant men ändå förvånansvärt nytt och ovant. Arbete på kontor, jobbpendling, ta i hand och småprata i kön till kaffeautomaten. Mycket är sig likt och mycket kommer nog aldrig att bli sig likt. Men återstart, det blir det.

Vårt fokus på en hållbar omstart och Agenda 2030 har varit både lärorikt och väldigt intressant. Under rubriken NOD Möter har vi exempelvis fått inblick i många viktiga perspektiv på hållbarhet och arbete utifrån de globala målen. I veckan som gick arrangerade även NOD tillsammans med Miljödepartementet det första samrådet i en serie samråd och dialoger på temat Agenda 2030, som kommer att pågå fram till juni 2022. Det, om inte annat, visar att hållbarhetstemat är här för att stanna.

Vi kommer självfallet att fortsätta arbeta med hållbarhetsfrågor och med genomförandet av Agenda 2030 på olika sätt. Men samtidigt som världen sakta öppnar upp kommer vi att vända blicken utåt genom att presentera ett nytt tema; ”EU och civilsamhället”. På olika sätt, bland annat genom seminarier och i intervjuer som presenteras på vår hemsida, kommer vi att under oktober månad belysa EU ur flera perspektiv. Vi gör det eftersom vi vet att många civilsamhällesorganisationer känner sig osäkra och lite vilsna i relation till EU, medan andra har ett väl etablerat arbete inom ramen för det. Vi hoppas att vi med det här temat kan bidra till kunskapsutjämning och till att sänka trösklarna för påverkansarbete i EU-frågor. För med ett aktivt och engagerat civilsamhälle vet vi att EU-arbetet kan bli än mer demokratiskt och lyhört inför pågående samhällsutmaningar.

Vi hoppas att ni hänger med oss i den här inriktningen – följ oss gärna i våra kanaler på Facebook och LinkedIn och kika gärna in på vår webbsida för att se allt material samlat!