Nyhetsbrev (november)

I novembers nyhetsbrev kan du bland annat läsa en presentation av NODs nya kanslichef Anders Lindell och resultaten från våra senaste samråd – ”Digitaliseringens möjligheter för en mer öppen och transparent offentlig sektor” samt ”Unga och Narkotika”. 

NOD (1)

Ny kanslichef på NOD

I november tillträdde Anders Lindell som NODs nya kanslichef. Anders har länge, och på olika sätt, arbetat med civilsamhällespolitik och ser fram emot att verka inom NODs struktur för att främja dialogen mellan regeringen och civilsamhället. 

På frågan om vilken roll han tycker att NOD spelar i dag svarar han: 

– Jag ser NOD som en matchmaker mellan det frivilliga och det offentliga som kan förenkla kontakter och förbättra kvaliteten i dialogen. Men också en viktig mötesplats där olika organisationer och båda parterna spelar på liknande villkor. Den delen ska vi värna om. 

Läs hela intervjun här. 

 

Webbinarium om civilsamhällets roll för hållbarhet och hälsa

Den 6 december deltar NODs projektledare Lina Fridén i det livesända seminariet ”Fler kan mer”,  som fokuserar på hur samverkansmodeller med civilsamhället kan bidra till hållbarhet och hälsa.

Seminariet välkomnar särskilt personer som själva representerar det civila samhället samt personer som arbetar nära eller vill närma sig civilsamhället.

Arrangörer för seminariet är Folkhälsomyndigheten och Sveriges Kommuner och Regioner.

Läs mer här. 

 

”Det var väldigt roligt och givande att vi fick höra civilsamhällets röster” 

Den 19 oktober 2022 höll NOD tillsammans med Infrastrukturdepartementet ett samråd om digitaliseringens möjligheter för ökad öppenhet och insyn i offentlig förvaltning.

Sumbat Daniel Sarkis är departementssekreterare på Infrastrukturdepartementet och var med och arrangerade samrådet. I en intervju berättar han om sina intryck och vad han tar med sig.

Till intervjun. 

 

Samråd om unga och narkotika

Hur ser relationen mellan unga och narkotika ut i Sverige i dag? Vad behövs för att minska bruket, handeln och kriminaliteten kopplad till narkotika?

Dessa var några av de frågor som diskuterades när Socialdepartementet, Justitiedepartementet och NOD bjöd in civilsamhällesorganisationer till samråd på ämnet ”unga och narkotika” under hösten. 

Tolv organisationer bidrog med inspel där punkter som meningsfull fritid, proaktiv skola, samlat kompetenscenter och samverkan med civilsamhället var några av de önskvärda prioriteringsområden som lyftes fram.

Nu finns dokumentationen från samrådet tillgänglig här. 

 

Samhällsförändring genom ideellt engagemang

Den 7 december bjuder Forum – idéburna organisationer med social inriktning – och  Volontärbyran in till ett kosntadsfritt webbinarium om nytänkande, kreativitet och organisering i tider av social oro. 

Medverkar gör bland annat Jonas Wihlstrand (Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner); Malin Lindberg (Luleå Tekniska Universitet); Patrik Schröder (Fremia); samt vinnaren av utmärkelsen Årets initiativ 2022. Samtalet modereras av Anton Alsander (Forum). 

Läs mer här. 

Vill du ha nyhetsbrevet direkt i din inkort? Följ denna länk.