Nytt samverkansforum ska stärka det brottsförebyggande arbetet
Hur kan civilsamhällets kunskap bättre tas tillvara i arbetet mot gängkriminalitet? Den frågan stod i centrum när Polismyndigheten och civilsamhället samlades till ett andra dialogmöte om att motverka rekrytering av barn och unga till kriminella nätverk.
– Vi har inte råd med isolerade samtal mellan beslutsfattare, myndigheter, civilsamhälle och skola. Vi måste sitta i samma rum och prata om vem som gör vad, vem som är bra på vad och hur vi kan samverka, säger Rebecka Andersson, Unizon.
Läs nyheten här.
Kartläggning: Civilsamhällets insatser mot ofrivillig ensamhet
Läs vår nya kartläggning som lyfter fram hur civilsamhället bidrar till att förebygga ofrivillig ensamhet. Syftet är att ge en överblick över aktörer och arbetssätt – och att underlätta samverkan mellan ideella och offentliga aktörer.
– Med den här kartläggningen vill vi synliggöra bredden och djupet i civilsamhällets insatser mot ensamhet – och skapa underlag för konkreta samarbeten, säger Sara Strandell Dalius, projektledare på NOD.
Läs kartläggningen här.
Se våra seminarium i efterhand 🎥
Civil beredskap i praktiken – hur bygger vi fungerande samverkan?
Seminariet fokuserade på hur civilsamhället, tillsammans med myndigheter, regioner och kommuner, kan stärka Sveriges civila beredskap. Medverkade: Magnus Jägerskog (MUCF), Anna Starbrink (MSB), Kjell Westerlund (SAMS) och Kristina Ljungros (Friluftsfrämjandet). Se seminariet här.
Från strategi till handling – civilsamhällets insatser mot ensamhet
NOD:s andra seminarium under Almedalen anordnades tillsammans med Nätverket Stoppa Ofrivillig Ensamhet (NSOE) och Volontärbyrån. Fokus för samtalet var civilsamhällets roll i att motverka ofrivillig ensamhet. Se seminariet här.
Tillsammans – hur kan civilsamhället och offentliga aktörer motverka ensamhet?
Under Järvaveckan anordnade NOD och Folkhälsomyndigheten ett seminarium om samverkan för att motverka ofrivillig ensamhet. Seminariet tog sin utgångspunkt i den nya nationella strategin för att minska ensamhet. Se seminariet här.
Partsmöte om aktuella frågor i civilsamhällespolitiken
Regeringens prioriteringar inom civilsamhällespolitiken, bland annat satsningar på administrativt stöd, möjliga registerlösningar och fritidskortet, stod i fokus under civilsamhällespartens senaste möte. Statssekreterare Petra Noreback presenterade aktuella initiativ, medan civilsamhällets representanter betonade behovet av långsiktiga villkor och meningsfull dialog.
– Det viktigaste är att vi får både ekonomiska förutsättningar och tillgång till de processer där beslut faktiskt formas, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Läs nyheten här.
Andra civilsamhällesnyheter
Samverkanskonferens 9 september
Den 9 september kl. 13.00–16.00 bjuder Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Marie Cederschiöld högskola in till en samverkanskonferens i Stockholm. Under eftermiddagen presenteras MUCF:s samverkansmodell och det pågående arbetet med att utveckla den vidare. Konferensen riktar sig till civilsamhällets organisationer, beslutsfattare och tjänstepersoner inom offentlig sektor. Anmäl dig här senast 31 augusti.
Nya riktlinjer från civilsamhället ska motverka AI-driven diskriminering
NOD har, tillsammans med elva andra civilsamhällesorganisationer, deltagit i arbetet med att ta fram gemensamma riktlinjer för ansvarsfull användning av artificiell intelligens (AI). Riktlinjerna har utvecklats i samarbete med AI Sweden och ska fungera som en verktygslåda för civilsamhället – med syftet att underlätta etisk användning, hantera risker och motverka orättvisor. Läs riktlinjerna här.
Missade du Civilsamhällesarenan under Almedalen?
Om du inte var på plats i Visby kan du se alla seminarier som anordnades på Civilsamhällesarenan i efterhand. Programmet rymde allt från civil beredskap och den nya socialtjänstlagen till global hälsa och aktuella registerfrågor i civilsamhället. Du hittar alla seminarier och inspelningar här.