Under Almedalsveckan 2025 anordnade NOD två seminarier som lyfte civilsamhällets roll i att möta stora samhällsutmaningar. Seminarierna var en del av Civilsamhällesarenan som anordnas gemensamt av flera olika civilsamhällesorganisationer och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).
Civil beredskap i praktiken – hur bygger vi fungerande samverkan?
NOD arrangerade ett seminarium om hur civilsamhällets resurser, kompetens och lokala närvaro kan bidra till att stärka Sveriges beredskap – före, under och efter en kris. Medverkande från såväl myndigheter som ideella organisationer lyfte konkreta exempel på samverkan och diskuterade hinder och möjligheter. I panelen deltog Magnus Jägerskog, generaldirektör för MUCF, Anna Starbrink, överdirektör på MSB, Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet, och Kjell Westerlund, ordförande för SAMS.
▶️ Se seminariet här: Civil beredskap i praktiken
Från strategi till handling – civilsamhällets insatser mot ensamhet
Tillsammans med Volontärbyrån och Nätverket Stoppa Ofrivillig Ensamhet (NSOE) arrangerade NOD ett frukostseminarium om civilsamhällets roll i att omsätta den nationella strategin mot ofrivillig ensamhet i praktiken. Under seminariet presenterades NOD:s nya kartläggning över 100 civilsamhällesorganisationer som arbetar aktivt mot ensamhet. Deltagarna delade insikter om hur engagemang, lokal förankring och samverkan kan bidra till långsiktiga lösningar för att minska social isolering i olika delar av samhället. Medverkade gjorde Sara Strandell Dalius, NOD, Anna Snell, Volontärbyrån och Christian Altenius, NSOE.
▶️ Se seminariet här: Från strategi till handling