Idag lanserar NOD en kartläggning som lyfter fram hundra civilsamhällesorganisationer som arbetar aktivt för att motverka ensamhet i Sverige. Kartläggningen är framtagen för att ge en tydlig bild av vilka aktörer som finns, vilka insatser de utför och hur offentliga och ideella aktörer kan samverka mer effektivt.
Kartläggningen bygger på underlag från NOD:s samråd med Folkhälsomyndigheten i oktober 2024 inför framtagandet av den nationella strategin mot ofrivillig ensamhet. Organisationerna som lyfts fram är aktörer på nationell nivå som antingen deltog i samrådet eller har fått statsbidrag för projekt som motverkar ensamhet under perioden 2023–2025.
Genom att samla information om organisationernas målgrupper och metoder vill NOD underlätta för myndigheter, kommuner och andra aktörer att hitta relevanta samarbetspartners.
– Med den här kartläggningen vill vi synliggöra bredden och djupet i civilsamhällets insatser mot ensamhet – och skapa underlag för konkreta samarbeten, säger Sara Strandell Dalius, projektledare på NOD och författare till kartläggningen.
Kartläggningen lanseras i samband med NOD:s seminarium om ofrivillig ensamhet som anordnas tillsammans med Folkhälsomyndigheten den 13 juni, under Järvaveckan. Den ingår i NOD:s arbete med kunskapsspridning och fortsatta insatser för att stärka strukturerna för dialog och samverkan mellan det civila samhället och offentliga aktörer.
Ladda ner kartläggningen här.