Förra året fick Folkhälsomyndigheten ett regeringsuppdrag kopplat till ofrivillig ensamhet som kallas ”Tillsammans”. Inom uppdraget ska Folkhälsomyndigheten, i samverkan med Socialstyrelsen, ta fram ett förslag på en nationell strategi för att förebygga och motverka ofrivillig ensamhet. Förslaget ska överlämnas till regeringen den 1 februari 2025. Strategin ska bland annat beskriva hur regeringen och olika myndigheter kan arbeta för att minska ensamhet i Sverige, samt hur olika samhällsaktörer kan bidra.
– Den här typen av dialoger är avgörande i arbetet med strategin. Utöver samråden med civilsamhället har vi haft möten med myndigheter, hälso- och sjukvården och socialtjänsten, berättar Hillevi Busch som är utredare på Folkhälsomyndigheten och leder uppdraget.
Som en första del i uppdraget tog Folkhälsomyndigheten fram en kartläggning av den ofrivilliga ensamheten i Sverige. Kartläggningen, som publicerades i mars 2024, visar att ensamhet är ett allvarligt problem i Sverige, med betydande konsekvenser för både den psykiska och fysiska hälsan.
Många initiativ för att minska ofrivillig ensamhet pågår redan inom civilsamhället, inklusive mötesplatser och stödlinjer. En utmaning är dock att dessa insatser främst når personer som redan är aktiva och som själva söker sig till sociala sammanhang. Det finns därför ett behov av att utveckla nya, anpassade insatser som kan fungera för olika grupper.
– Strategin ska gälla hela befolkningen. Det finns dock grupper med förhöjd risk för ofrivillig ensamhet som kan behöva riktade insatser, såsom personer utanför arbetsmarknaden eller med funktionsnedsättningar, säger Hillevi Busch.
De tre samråden var inriktade på olika målgrupper: barn och unga, vuxna ”mitt i livet” och äldre (65+). Totalt var 45 organisationer representerade, och deltagarna bjöds in baserat på vilken åldersgrupp de arbetar med eller om deras målgrupper har hög risk att drabbas av ensamhet.
Flera organisationer betonade vikten av ökad samverkan inom civilsamhället, inte bara mellan civilsamhället och offentlig sektor.
– Organisationer inom civilsamhället kan ibland hamna långt ifrån varandra eftersom man söker samma bidrag och fokuserar på sin egen verksamhet. Möten som dessa hjälper oss att lyfta blicken och se hur vi kan samarbeta för att nå gemensamma mål, säger Samira Musa från Hej främling.
Läs Folkhälsomyndighetens kartläggning av ofrivillig ensamhet i Sverige här.