Nyhetsbrev (augusti)
I augustis nyhetsbrev informerar vi bland annat om MR-institutets konferens om funktionsrätt den 4/9 som går att följa digitalt, att nomineringen till PGF 2025 har öppnat och att årets Kulturarvsdag närmar sig.
Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället
I augustis nyhetsbrev informerar vi bland annat om MR-institutets konferens om funktionsrätt den 4/9 som går att följa digitalt, att nomineringen till PGF 2025 har öppnat och att årets Kulturarvsdag närmar sig.
Den 4 september arrangerar Institutet för mänskliga rättigheter (MR-institutet) en konferens om genomförandet av funktionsrättskonventionen. Under konferensen leder NOD två pass om samverkan.
– Mer behöver göras för att säkerställa att rättigheterna ska åtnjutas av alla i Sverige, säger Ola Linder, utredare på institutet.
Hela dagen går att följa digitalt.
Den 10 september går IDE forum (tidigare Forumkonferensen) av stapeln! Forumet arrangeras av NOD och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och temat är Samverkan i en föränderlig tid.
Syftet med konferensen är att ge civilsamhället och offentlig sektor en möjlighet att mötas. I-D-E står för Inspiration, Dialog och Erfarenhetsutbyte vilket är forumets ledord.
Anmälan är öppen fram till forumets start.
Nu har nomineringen till Partsgemensamt forum (PGF) 2025 öppnat! Inom ramen för PGF diskuterar företrädare för civilsamhället och regeringen förutsättningarna för civilsamhället. Här kan du läsa mer om vad det innebär att delta.
Nomineringen håller öppet till 29 september.
I september arrangerar urvalskommittén i PGF och nomineringskommittén i NOD ett informationsmöte om PGF. Anmäl dig till mötet här.
Kandidera själv eller nominera någon annan här.
I juni beslutade riksdagen om nya, enhetliga villkor för civilsamhället och trossamfund. För att fånga upp funderingar kring tillämpningen av villkoren startade NOD omedelbart en samrådsprocess. Civilsamhället bjöds in att påverka utformningen av samråden genom att beskriva hur villkoren kan påverka deras arbete eller anmäla intresse för att ingå i en referensgrupp.
Nu är det snart dags att bjuda in till ett första möte med referensgruppen, så passa på att anmäla frågor och intresse för att delta i gruppen nu! Sista dag är den 6 september.
Läs mer och påverka processen här.
Den 6-8 september arrangeras Kulturarvsdagen, som är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens gemensamma program European Heritage Days. I Sverige arrangerar Riksantikvarieämbetet evenemanget med hjälp av ArbetSam och Sveriges hembygdsförbund.
Syftet med Kulturarvsdagen är att skapa förståelse och engagemang för kulturarv.
Sveriges landsbygdsuniversitet (SLU) har sedan 2019 ett regeringsuppdrag att stärka forskningen kring Sveriges landsbygder. Sedan i juni arbetar de tillsammans med Tillväxtverket för att ta fram underlag till en ny landsbygdsproposition.
Underlaget ska bygga på möten mellan forskare och yrkesverksamma från offentlig sektor, civilsamhälle och näringsliv. Den 16-20 september arrangeras virtuella tankesmedjor där deltagarna ska diskutera utmaningar och möjligheter med den nuvarande landsbygdspolitiken.